“menjadi lelaki sebenarnya”

Sebenarnya selain menjadi Khalifah dibumi Tuhan ini, lelaki sebenarnya perlu miliki etika dan estetika selain perlu ada philosophia dalam pegangan hidup masing-masing. Bagaimanapun seorang lelaki tidak seharusnya lupa tentang tata rias dah sahsiah diri untuk menjadi lebih sempurna pada pandangan umum. Lebih-lebih lagi untuk diri sendiri.

Walaupun hanya kaum Hawa sahaja diwajibkan berhias namun kaum Adam tidak terbatas dengan syarat-syarat ini cuma sekadar perlu tetapi bukan bertukar menyerupai wanita! Maksudnya disini kita berhias untuk diri kita dan memperlihatkan kepada umum bahawasanya kita adalah lelaki yang menjaga kebersihan, kekemasan dan disiplin dalam adab sebagai seorang Khalifah. Justeru, tidak mustahil kebanyakkan lelaki bertukar menjadi lebih maskulin dan metrosexual, tetapi bukan bertukar jantina. Jangan salah faham lagi ya?

Perkara-perkara asasnya dalam kebersihan adalah seperti berus gigi, mandi dan cuci muka (kalau ada). Selainnya bergantung kepada seseorang individu itu sendiri, asalkan dia lakukan perkara wajib. Ketika di tingkatan 3, jerawat ‘chomel’ mula kelihatan dan lama kelamaan menjadi bertambah teruk. Akhirnya menyebabkan muka saya terganggu dengan kehadiran jerawat, maklumlah umur muda tangan gatal-gatal nak picit. Aduhai nasib baik saya mula sedar, nak cantik perlu ada kerajinan dan pengorbanan. Iaitu pengorbanan wang.

Saya memilih produk NIVEA FOR MEN sebagai jaminan untuk cantik dan akhirnya terbukti ianya membantu dan saya turut mengekalkan disiplin yang tinggi untuk ‘pulih’ daripada masalah kulit. Maknanya siang dan malam cuci muka, betapa disiplinnya! Ketika itu saya memilih Oily Face, Whitening, Scrub, Night Cream daripada jenama NIVEA itu sendiri. Terima kasih NIVEA. Apa pun pencuci muka ini mengikut kesuaian kulit dan tahap disiplin anda menjaganya.

Proses pembersihan

Selain itu saya rajin untuk ke Salon kecantikkan sekurang-kurangnya 2 minggu sekali, dalam sebulan 2 kali dan ini adalah pilihan masing-masing dan tidak perlu berbelanja lebih. Hanya perlu mencari kedai yang menawarkan package yang berpatutan dan terbaik hasilnya. Tujuan saya ke Salon adalah untuk mengeluarkan bintik-bintik hitam dikawasan yang sukar ditanggalkan oleh pencuci muka biasa selain mendapatkan rawatan resdung. Percayalah, pulangannya sangat berbaloi untuk usia yang remaja begini.

Proses memakai mask

Rambut berkelimumur juga menjadi 1 isu yang sangat besar sebagai seorang lelaki disebabkan gel-gel rambut yang kita gunakan kering diatas kepala dan kadangkala kita jarang untuk shampoo rambut. Menggunakan shampoo yang terlalu kerap juga boleh memudaratkan kesihatan rambut dan kulit kepala. Justeru, apa salahnya kita bazirkan sedikit wang untuk seminggu sekali untuk ke Salon bagi melakukan rawatan pencucian rambut yang lebih berkesan dan bebas daripada kelimumur. Kebaikkan ke Salon daripada shampoo sendiri, biasanya terdapat rawatan untuk urutan kepala dan tambahan seperti conditioner walaupun kita boleh lakukan sendiri dirumah. Apa pun tidak salah untuk kita bazirkan masa dan ringgit untuk kebersihan diri.

Cucian rambut

Untuk bibir yang kering biasakan menggunakan gloss untuk lelaki seperti yang saya gunakkan sampai sekarang iaitu Nivea lips gloss. Masalah bibir kering juga boleh memudaratkan dan melesukan rupa seseorang jadi bertukarlah kepada lelaki yang lebih rajin. Kerana saya adalah lelaki pemalas 7 tahun lepas! Apa-apa pun kalau bibir je nampak lembab tapi kalau nafas berbau tak guna juga jadi banyak berkumur menggunakan Listerine untuk sesi pagi dan malam sebelum tidur. InsyaAllah tidak berbau lagi dan 1 lagi tips berguna, selepas memberus gigi beruslah lidah sekali.

Menjadi lelaki sebenarnya banyak tanggungjawab dan lain-lainnya serta menjaga keterampilan juga adalah 1 faktor yang perlu dititik beratkan oleh setiap lelaki. Namun disebabkan masa banyak dihabiskan dengan sia-sia dan sikap malas itu dalam diri menyebabkan seorang lelaki itu mudah bersikap demikian. Tambahan pula selain berkorban masa, perlu juga berkorban ringgit dan jika kita lihat orang lelaki lebih suka menghabiskan ringgit membeli rokok. Ini adalah suatu permasalahan yang harus dibendung dengan disiplin. Jadilah lelaki yang sebenarnya dan berubah demi anugerah kurniaan Tuhan ini.

Selain memiliki anugerah terindah kurniaan Tuhan ini, wanita juga adalah sebuah anugerah yang paling indah.

P.S saya pernah tidak cantik dan tidak kacak tetapi saya berubah kerana mahu.

Advertisements

6 Responses to ““menjadi lelaki sebenarnya””

 1. suka lelaki yg tahu jg penampilan…~_^*
  *senyum kacak

 2. yg part picit picit blackhead tu
  mesti sakit kan
  i’ve been there.
  kene picit sampai nanges2.
  haha

 3. kacak luar kacak dalam,kacak dengar sini

  hye awak yang baru kacak. 😛

 4. ooooo .. awaklah lelaki kacak yg terror angkat-angkat kening cam ziana zain tu ye. hihi ..

 5. lelaki masa kini perlu ada kesedaran utk jaga penampilan diri dan bukan hanya berharap kepada kaum hawa sahaja utk tampil bergaya dan mempesona utk mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: