“budaya burger budaya kandungan hidup”

Burger? Anda tahu bukan? Sejenis makanan yang punyai pelbagai kandungan lemak daging atau ayam, tapi macam mana pun sentiasa di “coverline” kn dgn sayur, bawang, tomato (mereka cakap kulit boleh licin), dan bahan “afdal” seperti cili sos dan mayonis. Ini adalah istilah burger, tp istilah kandungan budaya hidup apa yang melibatkan burger?

Mula – mula roti, lapisan atas dan bawah. Kadang – kadang kalau diperhatikan roti dimasak dengan cantik dan kadang – kadang hangus, tetapi tetap dijadikan penutup atas dan bawah burger. Perasan tak, hidup kita naik dan turun, atas dan bawah? Ini maknanya hidup memang tercipta ada naik dan ada turun, selain itu perasan tak, ada hangus, ada cantik? Ini maknanya sesekali yang hangus itu kadang – kadang ada melakukan perkara yang tidak elok untuk berada di puncak manakala yang cantik itu melakukan perkara yang sewajarnya disisi tuhan tetapi tidak dikurniakan kekayaan. Meskipun begitu ada hikmah disebaliknya. Hidup adalah kitaran semulajadi kan?

Sayur, tomato, bawang pulak, sentiasa menunjukkan pelbagai rasa dan citarasa. Ada yang gemarkan sayur sahaja, tomato sahaja dan bawang sahaja tetapi kita sedar tak bahawa sebenarnya apa yang terkandung dalam burger ini mencerminkan kaum kita? Contohnya hijau sayur, menggambarkan warna islam dan mewakili orang melayu. Merah tomato walaupun seperti warna oren menggambarkan orang cina dan akhir sekali ungu bawang menggambarkan orang india. Bagaimanapun sekiranya diasingkan sayur, tomato dan bawang bagaimana masyarakat nak bersatu? Fikirkan….

Cili sos dan Mayonis, Cili sos adalah rahsia bagi kejayaan dalam penghasilan burger yang sedap dan ditambahkan dengan sedikit mayonis putih. Apakah makna bagi cili sos pula? Cili sos berwarna merah menunjukkan sesuatu yang pedas dan boleh dikaitkan dengan sikap pemarah dan sikap – sikap yang kasar. Mayonis putih menunjukkan sesuatu yang suci mungkin lebih kepada sesuatu yang baik dan sikap – sikap yang mulia. Tetapi tidak semestinya kata – kata ini betul tetapi berkemungkinan juga, betul tak? Justeru itu, baik yang baik, buruk yang buruk tabiat semuanya ada dalam setiap tubuh badan manusia itu sendiri.

Akhir sekali daging dan ayam, anda fikir apa? Baiklah, daging mencerminkan isi dalam badan manusia, haiwan merah warna daging itu, merahlah dagingnya. Apa kaitannya? Pernahkah anda fikir tentang istilah “darah daging sendiri”? Mengenai pertalian diantara saudara mara bukan? Justeru, perbalahan antara saudara mara, saudara islam harus dihindarkan malah antara manusia juga sama.Betulkan sekiranya kenyataan ini melalut. Bagaimanapun,burger bukan boleh disamakan dengan manusia dan boleh dimakan selalu. Ketika ini cuma menyampaikan mesej yang aku rasa sama.

“Mengapa budaya burger budaya kandungan hidup?” – burgerdua ideas

Advertisements

3 Responses to ““budaya burger budaya kandungan hidup””

  1. nice one, kudin.

  2. owhhhh like that ah?? i tot it was sumthing about a nerdy guy back in our school days. -__-”

    ingat? time rehat dan burger dua? hehe..

  3. lisa ayaa Says:

    teringat blek kenangan tyme makan burger smbil diper”BODOH”kan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: