bercakap, cuba bercakap boleh?

Bercakap, cuba bercakap boleh? Kenapa nk marah – marah, cubalah bercakap, cuba bercakap boleh? Rugilah marah – marah, kenapa xboleh cuba bercakap?cubalah….

Manusia senang, terlalu senang menyalahkan diri mereka dengan menyatakan mereka tidak sempurna, kemudian siapa yang sempurna? Benar tiada yang sempurna, tidakkah mereka sedar dengan pernyataan ini menunjukkan mereka tidak berusaha ke arah perubahan? Bercakaplah demi diri sendiri, tunjukkan akhlak baik – baik salahkah? Nak tunjukkan anda hebat? Jadi bercakaplah anda hebat, tiada siapa marah kerana anda bercakap untuk pihak anda. Tetapi mengikut persepsi anda terlalu bongkak mengeluarkan kenyataan seperti itu. Untuk perbetulkan semuanya, perbetulkan cara percakapan bersikap lebih “humble” pon tak mengapa ada juga yang mengenali anda.

Kenapa nak herdik seseorang? Mana adab anda ketika berada dirumah, mungkin dirumah pon sama kan? Herdik adik beradik, teruk lagi ibubapa anda. Anda seorang penipu, diluar anda penghibur, ceria, menghormati orang lain serta kawan – kawan anda. Hurm, adakah anda perlu tunjukkan perasaan anda kepada insan yang dulunya anda puji, belai, sayang, manjakan? Kalo anda penipu, bercakap, cuba bercakap boleh? Bercakaplah anda penipu, takut anda dikaitkan dengan seseorang yang bodoh? Tidak, anda berani cuma bercakaplah…. Tak salah bercakap anda penipu, mengapa hidup dalam hipokrasi?

Bait – bait patah perkataan banyak mana pon akan anda buat bodoh lagi, kerana bagi anda “aku adalah aku, aku tak peduli”, sememang anda adalah anda, anda tidak peduli tetapi orang yang merasakan manusia yang mereka kenali ini akan peduli. Mereka bercakap,cuba bercakap dengan anda tetapi anda menunngu tanah bersepadu dengan kulit, ketika itu anda dipukau dengan dengan penyesalan. Janganlah…. anda dah mati! Baiklah bercakap, aku mendengar setiap rangkap – rangkap yang cuba disampaikan sekiranya aku turut serta suatu hari nanti. Mungkin kau bercakap, tetapi pastikan “mungkar”  dan “nangkir” mendengar sekali. Bercakaplah banyak manapun, tapi bercakaplah agar kau tenang aku tidak kisah, kerana aku dan mereka dah tak dengar.

Advertisements

One Response to “bercakap, cuba bercakap boleh?”

  1. lisa ayaa Says:

    org yg ske mara2 nih ego..abeh sume org dy nk terajang!
    yg jd mgse,org yg kene marah..ley skt jiwa..hopefully org yg sepatutnye bace blog ni.bia beliau rase pe aku rase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: